17 Ekim – 14.00 – “Göçmenlerin Ulusötesi Mücadele Eylem Günü” Basın Açıklaması

Pubblichiamo di seguito la traduzione in turco del comunicato di lancio della giornata transnazionale di lotta delle e dei migranti del 17 Ottobre! In fondo, una lista delle adesioni provenienti dalla Turchia.

 

17 Ekim, “Göçmenlerin Ulusötesi Mücadele Gününde” Dünya’nın dört bir yanında yüzbinlerce kişi  sokaklara çıkarak mültecilerin ve göçmenlerin karşı karşıya  kaldığı, sömürü, ayrımcılık, ırkçılık, şiddete karşı, “Sınırsız, Sınıfsız, Sürgünsüz, Sömürüsüz bir Dünya” talebini haykıracak.

Bu Ulusötesi Eylem Günü, Türkiye’de de mültecilere ve göçmenlere yönelik ırkçı saldırıların ve baskıların giderek arttığı bir döneme denk geliyor. Neredeyse her gün gazetelerde, göçmenlerin ve mültecilerin ölüm haberleri yer alıyor.  Bu haberlerde, Türkiye’de yaşayan mültecilerin ve göçmenlerin işçi olarak çalıştıkları işyerlerinde en riskli, en tehlikeli işleri herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmadan yürütürken iş cinayetine kurban gittikleri veya sabah işe giderken, sınır dışı edilme korkusuyla polisten kaçarken bir polis kurşunuyla veya akşam işten döndüğünde yaşadığı mahallede bir ırkçı saldırı sonucu yaşamlarını yitirdiği yer alıyor. Zaman zaman ise yakın zamanda Van’da olduğu gibi, herhangi bir yasal statüye sahip olamama nedeniyle tehlikeli yollarla yolculuk yapmak zorunda kalan göçmenler kitlesel olarak ölüme sürükleniyorlar. Çoğu zaman ise mültecilerin ve göçmenlerin yaşadığı baskılar haberlerde bile yer almıyor. Kadın ve LGBTİ+  göçmenlerin ise, göçmen oldukları için yaşadıkları görünmez kılınıyor, üstü örtülüyor.

Türkiye’de yaşayan milyonlarca göçmen ve mülteci, herhangi bir kalıcı yasal statüye sahip olmadıklarından sağlık, eğitim, barınma, çalışma gibi temel sosyal haklardan faydalanamıyor, kendi kaderlerine terk ediliyorlar. Düzen siyasetçileri ise tüm bu sorunları görmezden gelmekle kalmıyor, Türkiyeli işçilerin günlük hayatta yaşadıkları sorunların mesuliyetini göçmenlere ve mültecilere yükleyerek, göçmenlere yönelik ırkçılığı kışkırtmaktan geri durmuyorlar.

Ancak maalesef bu sorunlar, Türkiye’ye özgü değil, bir çok ülkede göçmenler benzer sorunlarla karşı karşıya. Bu nedenle, bizler de bu Ulusötesi Eylem Gününde, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, Slovenya, Makedonya, Yunanistan, Fas ve Lübnan’da sokağa çıkacak yüzbinlerle birlikte, öldüren sınır politikalarına, göçmenlere yönelik ırkçılığa, baskılara, sömürüye karşı eşit haklarla Birlikte Yaşama talebimizi bir kez daha dile getireceğiz.

Herkesi, Dünya’nın dört bir yanında sokaklarda “Sınırsız, Sınıfsız, Sürgünsüz, Sömürüsüz bir Dünya” talebini dile getiren göçmenlerin sesine sesimizi katmak için 17 Ekim 2020 – Cumartesi günü saat: 14.00’de Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılacak açıklamamıza katılmaya davet ediyoruz.

Tarih: 17 Ekim Cumartesi saat 14.00
Yer: Kadıköy Süreyya Operası önü

 

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi

Başlangıç

Demokratik Alevi Dernekleri

Demokratik Bölgeler Partisi

Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER)

Dünya Evimiz Uluslararası Dayanışma Derneği

EMEP

Göç Platformu

Göçmen Daynışma Ağı Ankara

Halkevleri

Halkların Köprüsü Derneği

HDK Göç ve Mülteciler Meclisi

HDP Göç ve Mülteciler Komisyonu

Hevi LGBTİ Derneği

İHD İstanbul Şubesi

İşçi Demokrasisi Partisi

Mor Dayanışma Kadın Derneği

Özgürlük için Hukukçular Derneği

Polen Ekoloji

Sosyalist Dayanışma Platformu

Sosyalist Demokrasi için Yeniyol

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi

Toplumsal Özgürlük Partisi

Yeşil Sol Mültecilerle Dayanışma Çalışma Grubu

Yeşil Gelecek Derneği

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *